Bitcoin

Je kunt er niet meer omheen, Bitcoins zijn hot! Maar wat zijn Bitcoins nu eigenlijk? Hoe betrouwbaar is dit betaalmiddel en hoe kom je eigenlijk aan Bitcoins? De antwoorden op deze vragen en nog veel meer komen aan de orde op Crypto voor Dummies.

Wat is Bitcoin?

Een Bitcoin is een nieuw middel om digitaal mee te kunnen betalen, zonder tussenkomst van derde partijen zoals banken en andere financiële instellingen. Dit komt doordat de transacties die je doet middels Bitcoins uitgevoerd en geverifieerd worden door een gedecentraliseerd netwerk van computers. Door dit gedecentraliseerde netwerk kan een Bitcoin-munt ook nooit twee keer worden uitgegeven.

Je kunt Bitcoins gebruiken voor het aanschaffen van producten of diensten. Ook kunnen Bitcoins gebruikt worden voor internationale overboekingen of investeringen. Je kunt zelf aan Bitcoins komen door bijvoorbeeld deze digitale munt als betaalmiddel te accepteren, door ze te minen of door ze over te kopen van iemand die zelf al Bitcoins bezit. Later in dit artikel zullen we ingaan op hoe het accepteren van Bitcoins als betaalmiddel en het minen van Bitcoins precies werkt.

Hoe is Bitcoin ontstaan?

Deze digitale munt is bedacht en ontworpen door Satoshi Nakamoto. Nakamoto vindt dat er te veel macht ligt bij grote partijen op de financiële markt en ziet dit als zijnde gevaarlijk. Dit komt doordat we steeds meer digitaal betalen, waardoor we steeds afhankelijker worden van financiële instellingen. Dergelijke instellingen hebben de macht over het betaalsysteem wat wij gebruiken en kunnen niet alleen betalingen stilleggen, terugdraaien of stopzetten, maar ook alle betalingen herleiden naar ieder mens die een bepaalde betaling doet. Data waaruit blijkt wie welke betaling doet vinden commerciële partijen zeer interessant, zij zijn dan ook bereid hier grote bedragen voor neer te tellen. Daarom bedacht Satoshi Nakamoto een volledig onafhankelijk betalingssysteem waarmee je zonder tussenkomst van anderen je betalingen kunt doen. Dit zijn Bitcoins geworden. Dit betaalmiddel is dus puur ontworpen om te fungeren als een onafhankelijk geldsysteem, waarmee je zonder tussenkomst van derden kunt betalen en sparen. Hiermee pakt dit unieke systeem dus een groot aantal problemen in ons huidige financiële bestel aan: door gebruik te maken van Bitcoins kunnen we namelijk onderling waarde delen of met elkaar uitwisselen, zonder dat er een derde partij (zoals een bank) tussen hoeft te zitten. Deze manier van uitwisseling zonder tussenkomst van overige partijen noemt men ook wel ‘peer-to-peer’ waarde uitwisseling.

Is betalen met Bitcoins betrouwbaar?

Wanneer je met contant geld betaalt is de ontvanger van dit contante geld er zeker van dat hij of zij dit geld nu ook echt in zijn of haar bezit heeft. Er bestaat geen onzekerheid over of er wellicht nog ergens een kopietje van dit contante geld in jouw bezit is. Wanneer je op digitale wijze een betaling voldoet, is dit lastiger te controleren; het briefje van vijftig euro is dan opeens veranderd in een reeks van de cijfers 1 en 0. Hoe kan de ontvanger er dan zeker van zijn dat jij die cijferreeks niet even kopieert en plakt, zodat je twee van deze waardevolle cijferreeksen hebt en kunt uitgeven? Bij munteenheden zoals euro’s, houden banken toezicht op alle transacties waardoor dit onmogelijk is. Met Bitcoins gaat dit een stuk gemakkelijker; door de blockchaintechnologie is het simpelweg onmogelijk om de coin meerdere keren uit te geven en is controle hierop van één specifieke instelling (die hiermee macht naar zich toe kan trekken) onnodig geworden. De Bitcoin is immers een munt die decentraal is. Dit houdt in dat een gigantisch wereldwijd netwerk van ‘boekhouders’ de administratie van de Bitcoins bijhoudt en inzicht heeft in de transacties. Wereldwijd zijn er zo’n tienduizend verschillende ‘boekhouders’ van de Bitcoins. Al deze ‘boekhouders’ hebben een kopie tot hun beschikking van de volledige administratie van de Bitcoins. Deze ‘boekhouders’ worden wanneer het om Bitcoins gaat ook wel ‘nodes’ genoemd. Zij houden de administratie samen bij middels een gedeeld grootboek, ook wel een ‘distributed ledger’ genoemd.

De boekhouders/nodes gaan bij iedere Bitcoin-transactie na of de verzender van de coin wel voldoende saldo tot zijn of haar beschikking heeft. Indien dit inderdaad het geval is, wordt de transactie door de nodes goedgekeurd.

De Bitcoin-administratie (distributed leger) wordt opgeslagen op de blockchain. Een blockchain is een keten van blokken die aan elkaar verbonden zijn. Ieder blok is gevuld met een eigen stukje data. Wanneer een blokje met data aan de keten wordt toegevoegd, maakt het deel uit van de blockchain en kan het niet meer losgemaakt worden van de keten. Ook kan de data in het blok niet meer veranderd worden. Hiermee is dus iedere Bitcoin-transactie onomkeerbaar. Dit geeft je zekerheid wanneer je Bitcoins ontvangt; de betaling kan immers niet meer teruggedraaid of gewijzigd worden. Betalen met Bitcoins is dus absoluut betrouwbaar. Hieronder zullen we wat dieper ingaan op de blockchaintechnologie en waarom deze technologie de betrouwbaarheid van de Bitcoin-betalingen ondersteunt.

Bitcoins en Blockchain-technologie

De administratie van Bitcoins wordt om de tien minuten bijgewerkt, waardoor er een nieuw overzicht van het Bitcoin-saldo ontstaat. Dergelijke updates vinden steeds plaats wanneer er een nieuw blok aan de keten is toegevoegd. Iedere tien minuten wordt er namelijk een nieuw blok met data aan de keten toegevoegd. In dit blok zitten dan bijvoorbeeld alle transacties van die specifieke tien minuten. Ieder blok dat aan de keten wordt toegevoegd, heeft een eigen digitale vingerafdruk. Zo’n vingerafdruk noem je een ‘hash’. Een ‘hash’ is een code die bestaat uit digitaal door elkaar gehaalde teksten. De code die komt uit de door elkaar gehusselde tekst, is een unieke code die past bij de ingevoerde tekst. Daardoor kan deze unieke code gebruikt worden als een soort digitale vingerafdruk. De tekst die bepaalt hoe deze hash eruit komt te zien, is de tekst van de data in het blok: uit de data die tot het blok behoren wordt een selectie van de tekst en gegevens gemaakt, welke vervolgens door elkaar gehusseld wordt. Deze door elkaar gehusselde tekst wordt samengevoegd met de hash van het vorige blok en nogmaals door elkaar gehusseld. Hieruit ontstaat de unieke digitale vingerafdruk of de hash. Wanneer je dus iets wijzigt aan een blok in de keten, verandert de hash van dat blok, het volgende blok, het daaropvolgende blok, et cetera. Hierdoor vallen wijzigingen dan ook direct op. Dergelijke wijzigingen worden door (andere) nodes direct afgewezen.

Hoe maak je zelf een blok in deze keten aan? (Minen)

Iedereen die beschikt over de juiste apparatuur en software kan blokken toevoegen aan de blockchain. Het is echter wel een zeer kostbaar proces: de aan te schaffen hardware is duur en de energiekosten voor het minen zijn hoog. Je wordt hier echter wel goed voor gecompenseerd. Wanneer je het juiste blok weet te minen ontvang je een beloning van 12,5 Bitcoins en de transactiekosten (deze beloning wordt iedere vier jaar gereduceerd tot de helft van de beloning van vier jaar daarvoor). Je wordt dus uitbetaald in Bitcoins.

Hoe werkt het betalen met Bitcoins?

Het betalen met Bitcoins verloopt in 5 stappen:

1. Je verstuurt jouw Bitcoins vanuit je wallet naar de ontvanger;
2. De nodes van het Bitcoin-netwerk controleren direct of je voldoende Bitcoin-saldo hebt. Indien je voldoende saldo hebt, wordt je transactie goedgekeurd;
3. In de update (die iedere tien minuten plaatsvindt) van de Bitcoin-blockchain, wordt jouw saldo en het saldo van de ontvanger geüpdatet;
4. De Bitcoins zijn nu uit jouw wallet en staan nu op de wallet van de ontvanger. De betaling is geslaagd;
5. De transactie wordt opgeslagen op de blockchain, waar de vele nodes een kopie van hebben. Er zijn dus tienduizenden nodes die in deze zeer korte tijd hebben meegewerkt aan jouw betaling!
 

Hoe kom ik aan Bitcoins?

Je kunt op verschillende wijzen komen aan Bitcoins; je kunt Bitcoins als betaalmethode accepteren wanneer je diensten of goederen verkoopt, je kunt Bitcoins minen en je kunt Bitcoins overkopen van iemand die de coins in zijn of haar bezit heeft.

1. Bitcoins als betaalmethodeBitcoins zijn natuurlijk bedoeld als beteelmethode. Over de gehele wereld zijn er dan ook erg veel (en steeds meer) bedrijven die deze digitale munt als betaalmiddel geaccepteerd hebben. Ook zijn er steeds meer bedrijven die hun werknemers niet in munteenheden maar in Bitcoins uitbetalen. Wel is het belangrijk om in gedachten te houden dat je bij overheidsinstellingen zoals De Belastingdienst nog niet kunt betalen met Bitcoins. Je zult dus altijd een deel van je vermogen in euro’s beschikbaar moeten hebben.

2. Bitcoins minen
Het minen van Bitcoins is eigenlijk niets anders dan het bijhouden van het grootboek van de digitale munt; je vat alle transacties die met Bitcoins gedaan zijn in een bepaalde periode samen. Hiermee maak je als miner een blok, wat je aan de blockchain kunt toevoegen. Wanneer dit gelukt is, ontvang je een beloning (dit noemt men een ‘block reward’) per blok wat je toevoegt. Je kunt Bitcoins verdienen met het minen totdat er 21 miljoen Bitcoins gecreëerd zijn; wanneer dit aantal bereikt is kunnen miners alleen nog verdienen aan de transactiekosten die ze krijgen voor het verwerken van de transactie. Deze transactiekosten worden betaald door de mensen die Bitcoins verzenden; de verzenders betalen een klein beetje Bitcoins extra voor de miners. Deze miners maken veel kosten om dit werk te kunnen doen, daarom verkopen zij meestal hun coins meestal door om de gemaakte kosten gemakkelijk te kunnen betalen. Zo blijven er dus veel nieuwe Bitcoins op de markt komen de jij zou kunnen kopen.

3. Bitcoins kopen
De gemakkelijkste manier om zelf aan Bitcoins te komen, is natuurlijk door ze aan te schaffen. Dit kun je snel doen via aanbieders zoals BTC Direct. Wanneer je bij BTC Direct Bitcoins aanschaft, staan deze binnen tien minuten in je wallet. Wanneer het je eerste transactie bij BTC Direct betreft, kan het wel wat langer duren.

 

Waar kun je Bitcoins voor gebruiken?

Bitcoin is natuurlijk bedoeld als een onafhankelijk digitaal betaalmiddel, waarmee je zonder afhankelijk te zijn van derden jouw betalingen kunt voldoen. Er zijn enorm veel bedrijven waar je kunt betalen met jouw Bitcoins; vliegmaatschappijen zoals Virgin Airlines, maar ook Thuisbezorgd.nl of bijvoorbeeld horecagelegenheden in de buurt. Wil je zien welke bedrijven bij jou in de buurt betalingen met Bitcoins accepteren? Bekijk dan deze kaart.

Ook kun je met Bitcoins gemakkelijk internationale transacties doen waarbij de ontvanger jouw betaling direct binnen heeft. Je kunt door gebruik te maken van Bitcoins kun je heel snel kleine en grote bedragen naar ontvangers over de gehele wereld te sturen. De ontvanger heeft het binnen een paar minuten binnen en hoeft niet meer dagen te wachten op het geld. Bitcoins zijn dus perfect geschikt voor dit type betalingen!

Wat is het verschil tussen Bitcoin met hoofdletter en bitcoin zonder hoofdletter? Bitcoin als systeem wordt vaak aangeduid met hoofdletter en bitcoin als munteenheid wordt geschreven zonder hoofdletters.