Alles over Cardano

Cardano is een interessante cryptomunt met een bijzondere insteek. Meer dan andere crypto’s hanteert Cardano namelijk een wetenschappelijke insteek. Meer weten over Cardano? Hieronder lees je er alles over.

Wat is Cardano?

Cardano (afkorting ADA) is een cryptocurrency die functioneert op basis van blockchain. Net als EOS moet Cardano een verbeterde versie van Ethereum voorstellen. Om dit te realiseren heeft Cardano de nodige expertise in huis. Dit heeft alles te maken met het feit dat de oprichter van Ethereum, Charles Hoskinson, tevens de oprichter van Cardano is.

Cardano staat naast veiligheid voor aanpasbaarheid en daarmee schaalbaarheid. In die zin moet het een goede all-in-one cryptocurrency vormen die de voordelen van Bitcoin, Ethereum en Litecoin combineert.

Het is de bedoeling om Cardano te ontwikkelen op basis van wetenschappelijke gegevens en werkwijzen. In tegenstelling tot veel andere crypto’s, werkt Cardano dus niet alleen met ontwikkelaars, maar ook met wetenschappers. ADA is in die zin een voorbeeld van een vernieuwende en interessante cryptocurrency voor de toekomst.

Hoe werkt Cardano?

De blockchain van Cardano wordt ook wel ‘Blockchain 3.0’ genoemd. Dit komt omdat de blockchain bestaat uit twee lagen. Dat is vernieuwend. Door gebruik te maken van twee lagen, scheidt Cardano de laag waarop de blockchain staat van de laag waarin de logica zit opgeslagen. Transacties op de blockchain staan dus los van de logica. Het scheiden van twee lagen zorgt voor een beter schaalbare blockchain; superieur aan die van Ethereum.

Cardano is nog volop in de ontwikkeling en het zet nog altijd relevante en grote stappen. Het systeem van Cardano is erop gericht om de werking van smart contracts te faciliteren. Wanneer deze smart contracts worden gelanceerd, is tot op heden nog maar de vraag.

Wat kan je met Cardano?

Wanneer Cardano de mogelijkheid tot het gebruiken van smart contracts op hun blockchain lanceert, zullen deze smart contracts tekenend zijn voor het nut van ADA. Smart contracts zijn digitale contracten die automatisch worden uitgevoerd wanneer er wordt voldaan aan de criteria van het contract. Deze smart contracts introduceren daarmee een betrouwbaar, gestroomlijnd en onpartijdig systeem.

Daarnaast bestaan er enkele mogelijkheden om ADA in te zetten als betaalmiddel, bijvoorbeeld bij het boeken van hotels of het winkelen in bepaalde webshops. Tot op heden wordt Cardano echter nog niet echt door veel winkels geaccepteerd als geldige munt.

En natuurlijk: Cardano kan ook een investering zijn. Als je gelooft in de wetenschappelijke insteek en de ‘Blockchain 3.0’ van Cardano, kan je Cardano tokens aanschaffen. Je kunt deze vervolgens voor een langere tijd aanhouden of je kunt er actief in gaan handelen.