Alles over Chainlink

Chainlink is een grote speler binnen de wereld van cryptocurrencies. Maar biedt het ook enige mate aan toegevoegde waarde? In dit artikel lees je alles over wat Chainlink is, hoe het technisch in elkaar steekt en wat je er in de praktijk mee kan.

Wat is Chainlink?

Chainlink is een project met een duidelijke visie. Zij zien de toegevoegde waarde van smart contracts in en ze focussen zich op de communicatie tussen smart contracts en externe bronnen. Dit is vandaag de dag een relevante visie, omdat smart contracts in de praktijk wat tekortkomingen vertonen op dit gebied. Dat is jammer, want het concept van smart contracts kent in de basis erg veel potentie.

Smart contracts kunnen niet altijd goed communiceren met (externe) systemen. Chainlink wil blockchains en externe systemen met elkaar verbinden (linken). Daarbij stellen zij het doel om Chainlink wereldwijd beschikbaar te maken. De toegevoegde van Chainlink zit dus in het vergroten van het nut en de mogelijke toepassingen van smart contracts.

Chainlink is een netwerk, een ecosysteem. Binnen dit ecosysteem bestaat de LINK-token. Deze wordt in de praktijk gebruikt ter betaling van Node Operators. Hoe meer operators, hoe hoger de prijs van de token zal uitvallen.

Hoe werkt Chainlink?

De visie van het verbinden van blockchains met externe systemen, wordt in de realiteit gebracht door aangesloten instanties. Deze instanties voorzien in middelen – zoals data feeds en bankgegevens – in ruil voor het mogen gebruiken van smart contracts. Zo kan het zijn dat je bank gegevens deelt met Chainlink, zodat de smart contract precies weet wat de stand van zaken is.

Het zogeheten Oracle-netwerk dat Chainlink op heeft gezet, draait op de blockchain en is in de basis volledig decentraal. Dat zorgt met name voor een hoge mate aan betrouwbaarheid en veiligheid. De Oracle zal informatie verzamelen. De informatie wordt vervolgens doorgestuurd naar de blockchain.

Een kleine (kritische) voetnoot is hier echter wel op zijn plaats. Oracles zijn namelijk gewoon bedrijven. Deze bedrijven zijn gecentraliseerd en er werken mensen. Binnen het gedachtegoed dat crypto’s juist decentraal moeten zijn, kan dit zorgen voor enige frictie. De data die wordt doorgespeeld, moet écht betrouwbaar en kloppend zijn. Het is in de toekomst dan ook niet ondenkbaar dat Oracles decentraal gaan functioneren.

Wat kan je met Chainlink?

Chainlink bestaat met name om de functie van smart contracts uit te breiden. Als het allemaal goed gaat en smart contracts inderdaad een nieuwe realiteit gaan vormen, kan Chainlink een relevante aanvulling zijn waar gebruikers van zullen profiteren.

LINK-tokens worden – zoals gezegd – gebruikt ter betaling van Node Operators in het ecosysteem van Chainlink. Deze tokens functioneren voor veel mensen als een belegging of investering. Deze mensen proberen te profiteren door te speculeren op de toekomstige koers van LINK.