Alles over Filecoin

Filecoin is een interessante cryptocurrency die zich focust op digitale opslag. Wil je graag meer te weten komen over Filecoin? Hieronder lees je er alles over.

Wat is Filecoin?

Filecoin kan gezien worden als een decentraal opslagnetwerk. Binnen dit netwerk heeft iedereen de mogelijkheid om opslagruimte te verhuren. Mensen die geïnteresseerd zijn in wat extra opslag, kunnen op dezelfde wijze opslag kopen binnen het netwerk. De toegevoegde waarde? Je hoeft niet slechts één bedrijf te vertrouwen met je gegevens. Filecoin probeert bedrijven en consumenten te voorzien van een handige en vernieuwende wijze waarop gegevens op kunnen worden geslagen.

Filecoin werd door Juan Benet geïntroduceerd in 2014. De introductie ging middels een whitepaper waarin het gehele voorstel uiteen werd gezet. Tijdens hun ICO in 2017, haalde ze ruim 250 miljoen dollar op. In vergelijking tot andere ICO’s, is dat een relatief hoog bedrag. Destijds was het zelfs een record. Na 2017 heeft het ongeveer een jaar geduurd voordat Filecoin officieel gelanceerd werd.

Hoe werkt Filecoin?

Het netwerk van Filecoin is een peer-to-peer netwerk met als doel het vergemakkelijken van de opslag van verschillende soorten bestanden. Om dit voor gebruikers (financieel) aantrekkelijk te maken, worden storage-miners betaald in FIL – dit is de native token van Filecoin. Storage-miners zijn computers die hun opslagcapaciteit ter beschikking stellen aan gebruikers van het netwerk.

Wanneer je als klant je gegevens wil opslaan, zal je moeten betalen in FIL-tokens. Er bestaat geen vaste prijs voor de diensten die worden aangeboden. De prijs wordt in zijn volledigheid bepaald door de open markt.

Wat kan je met Filecoin?

In de praktijk zijn er verschillende toepassingen van Filecoin en FIL-tokens denkbaar. Zo kan je Filecoin uiteraard gebruiken om bestanden op te slaan. In veel gevallen zal de prijs lager uitvallen dan bij reguliere clouddiensten, zoals iCloud of OneDrive. De FIL-tokens komen in het spel wanneer je binnen de omgeving van Filecoin transacties wil verrichten.

Naast het afnemen van opslag, is het – zoals gezegd – ook mogelijk om overbodige opslagruimte aan te bieden. Daarvoor krijg je een kleine beloning in de vorm van FIL.

De laatste optie is de mogelijkheid tot het beleggen in Filecoin. Je koopt dan één of meerdere FIL-tokens, in de hoop dat de prijs in de toekomst zal gaan stijgen. Met andere woorden, je speculeert op een koersstijging. Stijgt de koers inderdaad, dan maak je winst. Beleggen brengt echter wel risico’s met zich mee. Je dient verantwoord te handelen.