Alles over Litecoin

Na de komst van ‘moeder’ Bitcoin, was Litecoin één van de eerste altcoins ooit opgericht. Deze altcoin heeft veel trekken van Bitcoin, alleen probeert het nét allemaal een slag beter te doen. Benieuwd naar wat Litecoin is, hoe het werkt en wat je er eigenlijk mee kunt? Hieronder lees je er alles over.

Wat is Litecoin?

Litecoin is een altcoin die in de basis is gebaseerd op de broncode van Bitcoin. Deze broncode van Bitcoin is zodanig aangepast, dat er een snellere en lichtere variant van Bitcoin is ontstaan: Litecoin. Charlie Lee publiceerde Litecoin in 2011.

Om goed te begrijpen wat Litecoin is, is het relevant om eens te kijken naar de verschillen die bestaan tussen Litecoin en Bitcoin. Een aantal verschillen op een rijtje:

  • Bitcoin bestond eerder dan Litecoin
  • Litecoin is qua transactiecapaciteit vier keer sneller dan Bitcoin.
  • Er kunnen maximaal 84 miljoen Litecoins in omloop worden gebracht, terwijl de grens bij Bitcoin op 21 miljoen ligt.
  • Litecoin is ‘ontworpen’ door Charlie Lee, terwijl de maker van Bitcoin niet bekend is.

Er zijn echter ook genoeg gelijkenissen tussen Litecoin en Bitcoin. Zo hebben beide crypto’s praktisch hetzelfde doel, te weten het faciliteren van een snelle en digitale verzending van een bepaalde waarde. Hierbij staan beide cryptocurrencies voor een veilig en bovenal decentraal stelsel. Decentraal houdt in: zonder de tussenkomst van derde partijen, zoals banken en regulerende instanties.

Hoe werkt Litecoin?

Naar aanleiding van de informatie die hierboven te vinden is, zal het je niet verbazen dat Litecoin praktisch dezelfde werking kent als Bitcoin. Dit houdt in dat transacties in een decentraal logboek – de blockchain – worden vastgelegd. Iedereen die deelneemt aan het netwerk, is houder van een kopie van de blockchain. Dit garandeert veiligheid en het gaat frauduleuze praktijken tegen.

Het bundelen van transacties in een ‘block’ en het verifiëren van transacties, wordt minen genoemd. Het is mogelijk om Litecoins te minen. Hiervoor heb je een ijzersterke computer nodig die beschikt over een goede grafische kaart in combinatie met adequate koeling. De grafische kaart zal immers lastige (cryptografische) algoritmes moeten oplossen. In ruil voor de rekenkracht, krijgen miners een beloning. Minen is leuk, maar het loont zeker niet altijd. Dit heeft te maken met de hoge kosten op het gebied van energie, zeker in Nederland.

Wat kan je met Litecoin?

Litecoin kun je gebruiken als betaalmiddel. Hier is de coin in eerste instantie ook voor gemaakt. Betalingen gaan rechtstreeks naar de ontvanger, onafhankelijk van de locatie. Zo kan je met Litecoin wereldwijd transacties verrichten, zonder in te leveren op veiligheid, gemak en snelheid.

Naast een betaalmiddel is Litecoin ook een belegging. Er zijn genoeg beleggers en investeerders die potentie zien in Litecoin en daarom een positie innemen. Als de koers stijgt, kan men goed profiteren. Wel dient gezegd te worden dat beleggen altijd speculatief is. Investeren in Litecoin biedt dus zeker geen garantie voor winst. In theorie kan je je gehele inleg verliezen.