Alles over Ripple

Ripple is een netwerk waarop de populaire cryptocurrency XRP draait. Gezegd kan worden dat Ripple een tamelijk origineel platform is dat inspeelt op de vraag naar effici├źnt gestroomlijnd betalingsverkeer. Wil je graag meer weten over Ripple en XRP? Lees dan snel verder.

Wat is Ripple?

Ripple is een Amerikaans bedrijf dat is opgericht in 2012; initieel onder de naam Opencoin. Omdat Opencoin werkte aan het betaalprotocol Ripple, hebben zij in 2015 het besluit genomen om de naam van het gehele bedrijf te wijzigen in Ripple.

Het is relevant om scherp te hebben wat het verschil is tussen Ripple en XRP. In de praktijk worden deze twee begrippen namelijk geregeld door elkaar heen gebruikt. Het is in de basis eigenlijk erg simpel. Ripple is het bedrijf en het netwerk, terwijl XRP de token is die fungeert op het netwerk van Ripple.

Het doel van Ripple is het optimaliseren van betalingsverkeer. Ripple wil dus geen token ontwikkelen die het huidige betalingssysteem vervangt, maar ze willen juist een toevoeging bieden aan het reeds bestaande systeem. Dit bleek een formule voor succes, want Ripple wordt in de praktijk steeds meer toegepast door verschillende grote banken. Deze banken kiezen voor een boost in gemak en transparantie op het gebied van transacties.

Hoe werkt Ripple?

Als je echt wil begrijpen hoe Ripple en XRP werken, zal je je een transactie tussen twee personen moeten voorstellen. Wanneer deze personen in geheel andere werelddelen leven en aangesloten zijn bij een geheel andere bank, kan je je voorstellen dat transacties gepaard gaan met veel transactiekosten. Daarnaast zullen de meeste transacties tijdrovend zijn.

Ripple lost dit op door aangesloten banken het fiatgeld eerst te laten omzetten in XRP. De transactie gaat dan middels XRP, zodat de ontvangende bank dit weer kan omzetten naar fiatgeld. Zo elimineer je een warrig stelsel aan onderlinge transacties. De toegevoegde waarde? Minder transactiekosten, meer snelheid.

Wat kan je met Ripple?

Ripple is een uitstekende aanvulling op de huidige betalingssystemen. Het is een nuttige stap in die zin dat Ripple het betalingsverkeer veel sneller en soepeler maakt. Daarnaast zorgt het elimineren van eventuele tussenpersonen voor een lagere hoeveelheid aan (transactie)kosten. Ripple is dus bij uitstek geschikt voor transacties.