Alles over Stellar

Stellar is een betrekkelijk interessant cryptoproject met als doel het verbinden van verschillende partijen. Dit kan in de praktijk veel toegevoegde waarde hebben. Wil je meer te weten komen over Stellar? Lees dan snel verder.

Wat is Stellar?

Stellar is een open-source cryptoproject dat werd opgestart in 2014 door Jed McCaleb. McCaleb maakte voorheen deel uit van het team achter Ripple. Daarmee is het ook duidelijk waarom Stellar zo veel op Ripple lijkt. Beide cryptocurrencies zijn er namelijk op gericht om transacties in fiatgeld te optimaliseren.

Daarmee is gezegd dat Stellar niet het doel heeft om een alternatief te vormen op het huidige betalingsverkeer. In tegenstelling; Stellar wil juist een toevoeging zijn op de betalingsmechanismen die vandaag de dag bestaan. Hiervoor zoeken zij het bij de (grote) banken. Hier moeten veel andere altcoins niks van hebben.

Waar XRP (token van Ripple) in de basis écht een bankoplossing is, is XLM (token van Stellar) meer gericht op gebruikers of consumenten die internationale transacties willen doen of valuta willen omzetten. Internationaal geld versturen en omzetten wordt zo minder ingewikkeld en goedkoper. Onnodige tussenpersonen die commissie snoepen, worden dus per direct onnodig.

Hoe werkt Stellar?

Stellar is een wereldwijd decentraal netwerk dat peer-to-peer werkt. De token die in de basis fungeert op dit decentrale netwerk, is de cryptomunt Stellar Lumens (afgekort XLM). XLM is in de praktijk een tussenvaluta. Fiatgeld wordt dus eerst omgezet in XLM, om vervolgens XLM weer om te zetten in fiatgeld van bijvoorbeeld een andere valuta. Dit gebeurt allemaal ontzettend snel.

Wat kan je met Stellar?

Lumens (dus XLM) hebben een eigen waarde, maar je kunt ze niet zomaar zien als een betaalmiddel. Ze zijn in de basis namelijk écht bedoeld als tussenvaluta. Dit betekent echter niet dat je er niks aan hebt. Wanneer Stellar succes boekt, zal je in de dagelijkse praktijk wel degelijk de toegevoegde waarde van Stellar en zijn Lumens merken.

Daarnaast kan je XLM ook gebruiken om in te handelen, beleggen of investeren. Je koopt dan een aantal XLM-tokens aan, in de hoop dat de koers in de toekomst zal gaan stijgen. Stijgt de koers inderdaad, dan heb je winst gemaakt. Het aankopen van XLM is echter geen garantie voor winst. In theorie zou je je gehele inleg kunnen verliezen. Beleggen brengt immers altijd risico’s met zich mee.