Alles over Uniswap

Ben je je aan het oriënteren op de werking van Uniswap? Dan gaat onderstaand artikel je helpen met het verschaffen van relevante informatie. Onder meer zal worden behandeld wat Uniswap is, hoe het werkt en wat je ermee kan. Genoeg reden om verder te lezen dus.

Wat is Uniswap?

Uniswap is een exchange protocol, dat decentraal fungeert. Het is mede door Hayden Adams gebouwd op het netwerk van Ethereum. Bij het uitvoeren van transacties zijn geen tussenpersonen benodigd en er is ook geen orderboek. Hiermee waarborgt Uniswap een hoge mate veiligheid en elimineert het onhandige factoren binnen het stelsel van transacties. Over het ontbreken van dit orderboek, lees je later meer.

De software van Uniswap is volledig open-source. Dat houdt in dat de code vrij op het internet te vinden is en dat iedereen het kan aanpassen. Dit zorgt niet alleen voor een hoge snelheid van ontwikkelingen, maar ook voor een hoge mate aan transparantie. Iedereen kan inzien hoe Uniswap werkt.

Daarmee is echter nog niet geheel duidelijk wat nou het doel van Uniswap is. Uniswap biedt met hun decentrale exchange, de mogelijkheid om token-swaps uit te voeren via smart contracts. Het gaat dan meer specifiek om ERC20-tokens. Dit zijn tokens die zijn gebaseerd op het netwerk van Ethereum. ERC staat dan ook voor Ethereum Request for Comments. Een aantal voorbeelden van ERC20-tokens zijn EOS, BNB en DENT. Het is belangrijk om Uniswap te onderscheiden van de UNI-token.

Hoe werkt Uniswap?

Eerder kwam al aan bod dat Uniswap een digitale exchange is die het mogelijk maakt om ERC20-tokens te verruilen. Ze pakken het echter anders aan dan andere exchanges. Ze werken namelijk niet met een orderboek. Er wordt dus niet gekeken naar kopers en verkopers. Maar hoe wordt de waarde dan berekend? Middels een algoritmische rekensom. Deze balanceert volledig automatisch de waarde.

Deze algoritmische rekensom neemt mee hoe groot de vraag naar een token op een bepaald moment is. Om de prijs van een bepaalde token te bepalen, wordt er meer concreet gebruik gemaakt van een balans tussen enerzijds ETH en anderzijds de ERC20-tokens. Dit type prijsmechanisme, waarbij niet gewerkt wordt met orderboeken, wordt het ‘Constant Product Market Maker Model’ genoemd.

Wat kan je met Uniswap?

Uniswap is – zoals de naam al doet suggereren – gemaakt om te ‘swappen’. Dit is het inwisselen van ETH of andere ERC20-tokens. Ook kun je Uniswap gebruiken om bepaalde tokens te versturen naar een bepaalde wallet. Het gaat in de basis dus om swappen en versturen.

Ook kan je de UNI-token van Uniswap uiteraard gebruiken als belegging of investering. Zo kan je de token kopen, in de hoop dat deze in de toekomst in waarde zal stijgen. Ben je echter bewust van het feit dat dit slechts een speculatie is. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je gehele inleg verliezen.