Alles over Polkadot
Polkadot wordt door sommige beleggers en handelaren de ‘Ethereum Killer’ genoemd. Over het jaar 2020 heeft deze altcoin erg sterk gepresteerd op de cryptomarkt, maar wat is Polkadot eigenlijk en hoe werkt het? Hieronder lees je er alles over.
Wat is Polkadot?
Polkadot is opgericht door Dr. Gavin Wood, beter bekend als de medeoprichter van Ethereum en de ontwikkelaar van de programmeertaal Solidity. Polkadot is een ingewikkeld project met de bedoeling om een blockchain-protocol te ontwikkelen die meerdere chains kan verbinden in één netwerk. Veel mensen noemen Polkadot de blockchain van de toekomst.
Dr. Wood besloot in 2016 om Polkadot op te richten, nadat hij tekortkomingen tegenkwam in de blockchain van Ethereum. Zo ambitieus als hij is, gaat hij met Polkadot vele uitdagingen aan. Hij noemt Ethereum ‘a toy’ en Polkadot ’the real thing’.
Polkadot gaat voor volle snelheid, veiligheid, schaalbaarheid en transparantie. De token die draait op het platform van Polkadot, is de DOT-Token.
Hoe werkt Polkadot?
Vanuit een meer technisch perspectief is Polkadot een systeem waarin 100 chains (zogeheten Parachains) parallel aan elkaar lopen. Deze chains kunnen onafhankelijk fungeren en hun eigen tokens uitgeven, maar toch kunnen ze onderling met elkaar communiceren door de werking van zogeheten ‘bridges’. Deze bridges maken communicatie tussen onafhankelijke en technisch verschillende blockchains mogelijk. Het netwerk werd geschreven in Substrate. Alle nieuwe projecten die vervolgens in Substrate geschreven zullen worden, zijn aan elkaar gekoppeld wegens de overkoepelende werking van de blockchain van Polkadot.
Polkadot is dus alles behalve een simpel project. Bij Polkadot is een geheel nieuwe insteek met interessante technologieën te ontdekken. Het is in die zin niet vreemd dat Polkadot in 2020 een absoluut topjaar heeft gehad. Het team achter Polkadot heeft kennis en een duidelijke visie.
Wat kan je met Polkadot?
Wanneer je transacties wil uitvoeren op het netwerk van Polkadot, zal je in het bezit moeten zijn van DOT-Tokens. Deze DOT-Tokens zijn dus onmisbaar binnen de omgeving van Polkadot.
Verder zou je de tokens ook kunnen aanschaffen ter belegging of als betalingsmiddel. Voor veel cryptocurrencies, waaronder DOT, geldt dat ze nog niet écht een algemeen aanvaard betaalmiddel kunnen worden genoemd. Je zal dus niet veel winkels tegenkomen waar je kunt betalen in DOT; helemaal niet in Nederland. De meeste mensen kopen DOT-tokens dan ook zuiver als investering of belegging, in de hoop dat Polkadot zich ontwikkelt en daarbij een mooie (hoge) koers neerzet. Het blijft echter speculeren.