Alles over Ethereum
Cryptocurrencies lijken met de dag populairder te worden. Eén van die populairder wordende crypto’s betreft Ethereum. Hieronder lees je alles over deze interessante altcoin. Onder meer zal worden ingegaan op de werking, de toepassing en het wezen van Ethereum.
Wat is Ethereum?
Ethereum is een decentraal platform dat is gebaseerd op de blockchain technologie van Bitcoin. Het is belangrijk dat je het verschil ziet tussen enerzijds Ethereum en anderzijds Ether. Zoals gezegd betreft Ethereum een digitaal platform. Ether daarentegen, betreft een programmeerbare cryptocurrency (een digitaal betaalmiddel) die draait op het platform van Ethereum.
Hoe werkt Ethereum?
Ethereum functioneert op blockchain technologie. De eerdergenoemde smart contracts van Ether, draaien op het platform van Ethereum. Bijzonder aan Ethereum is het bestaan van een eigen (open source) programmeertaal, genaamd Solidity. Deze programmeertaal maakt het niet alleen mogelijk om smart contracts te maken, maar ook om (decentrale) applicaties te ontwikkelen. Deze centrale applicaties worden ook wel DAPP’s genoemd.
Het feit dat Solidity volledig open source is, brengt met zich mee dat de broncode voor iedereen zichtbaar, en daarmee controleerbaar en transparant, is.
Het grote voordeel van decentrale apps wordt gevormd door het feit dat instanties geen controle kunnen uitoefenen over deze apps. Daar komt nog eens bij dat factoren als corruptie per direct worden geëlimineerd. Het resultaat? Veilige applicaties die privacyvriendelijk zijn.
Wat kan je met Ethereum?
Ethereum faciliteert de cryptocurrency Ether. Met Ether kun je alle kanten op. Een cryptocurrency is een ‘currency’, dus je zal begrijpen dat het vrij inzetbaar is als betaalmiddel. Zo zijn er een aantal webshops die het mogelijk maken om producten of diensten af te nemen in ruil voor Ether. Door de jaren heen zijn er steeds meer organisaties en winkels die Ether zijn gaan zien als geldig betaalmiddel.
Ether is – net als de meeste crypto’s – echter niet zuiver een betaalmiddel. Er zit in de praktijk namelijk veel meer achter. Zo is Ether ook goed inzetbaar voor uiterst snelle transacties tussen partijen. Het voordeel ten opzichte van reguliere transacties in fiatgeld, is het feit dat er geen tussenpersonen bestaan. Dit resulteert in lagere kosten en meer gebruiksgemak.
Daarnaast is Ether voor veel beleggers ook gewoonweg een investering. Er zijn veel mensen die geloven in de toegevoegde waarde van cryptocurrencies voor in de toekomst. Daarbij dient wel direct gezegd te worden dat het investeren in Ether niet per definitie een garantie geeft tot winst. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee.